preskoči na sadržaj

Srednja škola Plitvička jezera

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava u Gračac - Cerovačke špilje

Autor: Ljiljana Hrgota, 22. 9. 2017.

U četvrtak, 14. rujna 2017. učenici 2. i 4. HTT razreda posjetili su Cerovačke špilje koje se ubrajaju među najpoznatije i najznačajnije speleološke objekte u Hrvatskoj. Smještene su na južnom dijelu Parka prirode Velebit.

 

 

Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje koje su učenici obišli. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskoga medvjeda u Hrvatskoj. Tako se i danas mogu vidjeti tragovi brušenja medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Otkrivene su prilikom izgradnje Ličke pruge 1924. godine, a otkrio ih je graditelj pruge Nikola Turkalj. Ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac. Kao geomorfološki spomenik prirode, zaštićene su 1961. godine i kao posebni geomorfološki rezervat.

Unatoč napornom penjanju učenici su bili oduševljeni i Donjom i Gornjom špiljom. 
 

Telefonski broj škole 01/8000-599

email:

ured@ss-plitvickajezera.skole.hr

admin@ss-plitvickajezera.skole.hr

ucenickidom@ss-plitvickajezera.skole.hr

 

 

Oglasna ploča
Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Srednja škola Plitvička jezera / Zagrebačka 2, HR-53230 Korenica / ss-plitvickajezera.skole.hr / ss-plitvickajezera.korenica@skole.hr
preskoči na navigaciju