preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Obavezni udžbenici

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 2. 2011.

Ukupno: 96033
Ovaj mjesec: 1586
Ovaj tjedan: 6
Danas: 6
Vijesti

Terenska nastava - III. razred htt-a i nastavnica R. Babić, Sinac – Otočac – Brinje, subota 16. travnja 2011.


Iz kišne i tmurne Korenice krenuli smo u 8.30 ujutro i krenuli put Sinca. Po dolasku u Sinac prvo smo posjetili Majerovo vrilo. Tamo nas je dočekao mlinar te nam objasnio proces nastajanja brašna i općenito način života mlinara. Vratili smo se u prošlost te uživali u mirisu domaćeg brašna u obnovljenim mlinicama ili kako ih na čakavskom dijalektu zovu malenicama. Također smo kušali i domaći kruh.
Nakon toga okrjepljujućeg obilaska predstavilo nam se iznimno zanimljivo Kulturno umjetničko društvo Lipa iz Sinca. Prema izvorima jedno je od  najstarijih takvih društava  na prostoru Like i među najdugovječnijima u Domovini. Danas Društvo bilježi 50-ak aktivnih članova. Društvo je radilo i za vrijeme Domovinskog rata. Stoljetne lipe i danas čuvaju zdenac kralja Tomislava u staroj jezgri mjesta, a KUD "Lipa" čuva baštinu starih vremena kroz trud i ljubav prema Sincu, Gackoj, Lici i Hrvatskoj, zapravo ljubav prema svom narodu. U svom predstavljanju uspjeli su i na nas prenijeti dio svoga entuzijazma te nas se dosta priključilo članovima u pjesmi i plesu. Zahvaljujemo im se na toplom gostoprimstvu unatoč hladnom vremenu.
Potom smo razgledali zanimljivu suvenirnicu. Na katu se nalazi mlinarov stan sa stvarima iz njegovog svakodnevnog života jer je mlinar morao živjeti u mlinici. Zaposlenica suvenirnice upoznala nas je s izvorima rijeke Gacke te životu i običajima stanovnika Sinca.   

Nakon toga krenuli smo put Otočca. Nakon pauze posjetili smo vrijedan zavičajni Muzej Gacke Otočac. Muzej Gacke je zavičajni muzej smješten u središtu grada i djeluje u zgradi, spomeniku kulture od nacionalnog značaja, koja je sagrađena u duhu klasicizma na prijelazu iz 19. u 20. st. Muzej prati priču o Otočcu i Gackoj dolini od prapovijesnih vremena do danas, od materijalne kulture Japoda kao najstarijih poznatih stanovnika toga područja, rimske vladavine te nastanka i prvog spomena Otočca, preko borbi s Turcima, Vojne krajine, Prvog i Drugog svjetskog rata do razdoblja gospodarskog i kulturnog razvitka Otočca i njegova stradanja u Domovinskom ratu. Učenicima je posebno bila zanimljiva zbirka naoružanja iz Domovinskog rata te dvorana u kojoj je bilo zasjedanje ZAVNOH-a.

Nastavili smo put Brinja gdje nas je dočekala naša draga bivša kolegica i profesorica Mirjana Javor. Zahvaljujući upravo njezinom trudu i organizaciji obogatili smo se za još jedno lijepo kulturno iskustvo. Tamo smo uz stručno vodstvo posjetili Plemićki grad Sokolac. To je grad nekada moćnih hrvatskih knezova Krčkih, unutar kojeg je jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih prostora u Hrvatskoj. Ispod njegovih zidina razvilo se naselje Brinje. Stoga nam je iz zavičajne povijesti bilo od iznimne važnosti upoznati jedno takvo povijesno mjesto. Svi smo bili zadivljeni izvedbom križno-rebrastih svodova u gotičkom stilu, u čijim su zaglavnim kamenima nalaze grbovi knezova Krčkih i Gorjanski.    
Osim toga u Brinju smo imali čast, opet zahvaljujući Mirjani Javor, kao prvi posjetitelji razgledati Zbirku narodnoga blaga Općine Brinje jer zbirka tek treba biti svečano otvorena na dan Općine. Postav od preko 700 predmeta nastao je darovima iseljenih osoba i žitelja te poštovatelja Brinjskoga kraja. Eksponati predstavljaju cjelovit prikaz organizacije porodičnog života – kuhinja, spavaća soba, održavanje higijene, izrada platna, alati i ostalo. Učenici su ovdje imali priliku prisjetiti se posjete muzeja u Gospiću i utvrditi razlike u načinu života i običaja različitih krajeva Like. Bilo je iznimno zanimljivo.

U Korenicu smo se pomalo umorni vratili oko 17.00 sati. Bila je ovo još jedna zanimljiva terenska nastava na kojoj su naši učenici ponovo pokazali disciplinu i želju za otkrivanjem ljepota svoga zavičaja.     


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Renata Babić   datum: 18. 4. 2011.

 

Telefonski broj škole 01/8000-599

email:

ured@ss-plitvickajezera.skole.hr

admin@ss-plitvickajezera.skole.hr

ucenicki.korenica@skole.hr

 


Oglasna ploča

Tražilica

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju