2021-03-01 11:15:00

Mjesec veljača u znaku borbe protiv nasilja

Mjesec veljača u Srednjoj školi Plitvička jezera protekao je u znaku obilježavanje borbe protiv nasilja. 

Naše aktivnosti započele su obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta 9. veljače 2021. godine a završile obilježavanjem Dana ružičastih majica 24. veljače.

 

Kroz promotivne plakate i prezentacije naši učenici su željeli skrenuti pozornost na pojave nasilja koje se svakodnevno događaju među mladima na internetu.

Danas o internetu govorimo puno više nego o ostalim medijima a broj njegovih korisnika raste iz dana u dan. Zbog sadržaja i mogućnosti koje pruža sve je zanimljiviji mladima. Prije pojave modernih tehnologija, nasilje među vršnjacima najčešće se događalo u školama, parkovima ili na igralištima i kao takvo ga je bilo lakše prepoznati i na njega djelovati. Sada se vršnjačko nasilje preselilo u virtualni svijet. Zabrinjava podatak da je sve veći broj djece i mladih izloženo nasilju preko interneta. Iako se događa u virtualnom svijetu ovaj problem se prenosi i odražava na djetetov stvarni život i kao takav utječe na njegovo ponašanje i svakodnevne aktivnosti. Ovdje su posljedice dalekosežnije: publika je brojnija a počinitelji okrutniji i nasilniji. 

U srijedu 24. veljače, posljednju srijedu u mjesecu veljači, obilježili smo Dan ružičastih majica – dan kojim se želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja. Ovaj dan u našoj školi obilježavamo svake godine odijevajući ružičaste majice i objavljujući fotografije na društvenim mrežama, ali borbu protiv vršnjačkog nasilja živimo svakoga dana.

Za Dan ružičastih majica, učenici smjera slastičarstvo Srednje škole Plitvička jezera su zajedno sa svojom strukovnom nastavnicom Ivanom Bunčić-Živčić osmislili recepturu te izradili cupcakese s bijelom kremom, koje su ukrasili prigodnim natpisima koje su izradili učenici smjera hotelijersko-turistički tehničar. Cupcakese su zatim učenici smjera konobar i kuhar podijelili u turističkoj zajednici te u sklopu obroka za van u školskom restoranu.

Za nasilje nikada ne smije biti opravdanja bilo ono fizičko, psihičko ili verbalno. Nemoj stajati po strani i uvijek reci -NE nasilju!

Galerija:  http://ss-plitvickajezera.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=97

https://www.slatkopedija.hr/ucenici-prigodnim-slasticama-obiljezili-dan-ruzicastih-majica/


Srednja škola Plitvička jezera