Projekti
Projekt Kasiopeja
Nastavnici i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci posjetili su našu školu od 8.-10. 5. 2025.
Opis projektnih aktivnosti:
„ Mrsinj“
Nastavnici Marin Hrgota i Ilija Lukić zajedno sa svojim učenicima pripremili su ličku gozbu u školskome restoranu Mrsinj, kao dobrodošlicu svojim vinkovačkim gostima. Restoran za praktičnu nastavu u sklopu srednje škole polaznicima kuharskog i konobarskog usmjerenja pruža direktan dodir s njihovim budućim zanimanjem. Osim jela po narudžbi, restoran nudi dnevne menije koji su prikladni svakom džepu. Nakon upoznavanja s kolegama i učenicima škole, te obilazak praktikuma kuharstva gdje se ručak pripremao, u ugodnoj atmosferi predstavljen je hodogram za naredna tri dana našeg gostovanja u Korenici i njenoj bogatoj okolici, koji je predstavila mentorica projekta Marijana Furlan.
„ Plitvička jezera – nekada i danas“
U prostorima škole, nakon ručka, Renata Babić, nastavnica povijesti i geografije, održala je za sve sudionike u projektu predavanje na temu Plitvička jezera- nekad i danas. Vinkovčane je upoznala sa zanimljivom povijesti ovoga kraja, te razvoja turizma u istom. Njena edukacija naše je goste još više zainteresirala za upoznavanje lokalne enogastronomske scene.
„Lika – Smart Sustainable Destination“
Petra Kovačević, predsjednica Klastera Lika Destination, upoznala nas je sa aktivnostima Klastera, s naglaskom na gastronomske proizvode, koje sve krasi oznaka Lika Quality. U svrhu stvaranja prepoznatljivosti Like kao gastro-destinacije, u sklopu projekta integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, a kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Znak Lika Quality dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape i međunarodne oznake za kvalitetu – slova Q. Znak je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa Lika, a projekt provodi Klaster Lika Destination. U Lika Quality sustavu nalazi se 62 proizvođača s područja Lika destinacije, a sustav broji ukupno 164 proizvoda u 12 različitih kategorija, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava.
„Pronađi svoj put“
U Turističkoj zajednici općine Plitvička jezera gospodin Boris Luketić održao je edukaciju o opsegu i sadržaju rada Turističke zajednice. Ovim predavanjem uvidjeli smo koliko se u turizam i gastronomiju ulaže, te koliko benefita lokalno stanovništvo ima.
„Sir koji škripi“
Prilikom posjete sirani OPG Turkalj, imali smo priliku vidjeti proces proizvodnje sireva te kušati neke od najprepoznatljivijih mliječnih proizvoda ove županije. Mala sirana u Rakovici, koju vodi obitelj Turkalj, već je godinama vodeća po proizvodnji najkvalitetnijih mliječnih proizvoda. Nude više vrsta sireva poput svježeg sira idealnog za doručak i kolače, bijelog sira od kuhanog mlijeka u koji je dodano malo ljute paprike, vlasca i dima i, dakako, sira škripavca koji je tradicionalan na ličkom području. Glavne zvijezde su njihova jedinstvena Lička basa koja oduševljava okusom i teksturom, te nagrađivani „Rakovički Glavan“, polutvrdi sir sa zrenjem do 90 dana, koji je osvojio brončanu medalju 2016. godine na 13. Međunarodnom festivalu sira u Tirolu (Austrija).
„ Zavičajna jela Like”
U školskome praktikumu učenici i mentori uključeni u projekt spremno su krenuli u pripremu zavičajnih jela s područja Like. Nastavnica Josipka Vuković vodila je radionicu gdje su učenici imali priliku uvidjeti glavne ličke namirnice i njihov način obrade i prigotovljavanja jela. I ovog puta dobre atmosfere i spretnosti naših učenika nije nedostajalo. Kao glavo jelo koje bi izdvojili je Janjeći orzo, koje se priprema od ličke janjetine, korijenastog povrća, ječma uz dodatak tamnog Velebitskog piva i začina. Ovo jelo spaja mnoge okuse prepoznatljive za lički kraj.
„Tradicija na moderan način „
Naš domaćin u Ličkoj kući bio je šef sale Dragan Franjković, koji nam je predstavio interijer i povijest Ličke kuće. Za nas su pripremili prezentaciju jela koju je vodila šefica kuhinje Katarina Bićanić, kao što su Tortellini punjeni skutom, valjušci punjeni dimljenom pastrvom i pršutom, orzoto od janjetine, lički zavežljaj, lička kalja, tris kobasice na đuveču od ječma, kroz etape rada i obradu namirnica. Obogaćeni za još jedno iskustvo napustili smo Ličku kuću i uputili se prema NP Plitvička jezera.
„Plitvička jezera”
Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Posjet parku uz četverosatnu šetnju nikoga nije ostavio ravnodušnim.
„Dan medvjeđeg luka“
Dan medvjeđeg luka“ tradicionalna je manifestacija u organizaciji Turističke zajednice općine Plitvička jezera. Kulturna i gastronomska edukacija i degustacija jela s medvjeđim lukom, bila je savršena prilika za prezentiranje i jela naših učenika uključenih u projekt. Vesela i srdačna atmosfera manifestacije okupila je brojne domaće, ali i inozemne goste, a mi smo im sa zadovoljstvom predstavili naših ruku djelo. Pripremali smo internacionalno jelo Carbonara, ali sa doticajem ličkog medvjeđeg luka i slavonske slanine. Moramo priznati, rapsodija okusa! Radno do podne brzo je prošlo, pa smo se morali i oprostiti s našim domaćinima. Stekla su se nova prijateljstva, razmijenila brojna iskustva, te došlo do zaključka kako se naše gastronomske priče, iako različite, u puno primjera nadopunjuju. Stoga, nije bilo sumnje u izradu suvenira ovoga projekta, no neka za sada ono ostane slatka mala tajna.
Nakon toga su se naši gosti uputili svojim kućama, ali su se još malo zadržali u Lici i upoznali nešto novo:
„Medvjeđi san”
Nedaleko od grada Otočca je mjesto Kuterevo, smješteno u uskoj velebitskoj uvali, koje smo posjetili prilikom povratka u Vinkovce. Nismo željeli zaobići ovu toplu priču, koja je Utočište za mlade medvjede. Pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštititu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom, koju smo i sami prošli. 2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. U posljednjih nekoliko godina Utočište za mlade medvjede Kuterevo ugostilo je u prosjeku 15 volonterskih grupa, više od 50 individualnih volontera te više od 20 tisuća posjetitelja.
„Vrelo, a hladno!”
Majerevo vrilo nalazi se u Sincu (Grad Otočac). Okruženo je livadama, a na samom izvoru je nekoliko starih mlinica. Tu se mogu kupiti brašno i suveniri, a oko njih postoji uređena pješačka staza s mostićima. Krajolik očarava mirom, a obilje vode na sve strane djeluje toliko opuštajuće da bi tu lako mogli provesti čitav dan odmarajući, gledajući vodu, patke i labudove.
Ponosni učenici sa osmjehom su se vratili svojim kućama, jer su i ovoga puta dokazali kako gastronomija spaja, opušta i predstavlja ono najbolje u ljudima. Slike se nalaze u nastavku