Opća gimnazija
Gimnazije su četverogodišnje općeobrazovne škole.
U gimnazijskim programima učenici stječu vrlo široka, općeobrazovna znanja koja
predstavljaju osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.
Gimnazija završava polaganjem državne mature, a učenik stječe srednju školsku
spremu koja mu omogućuje nastavak obrazovanja i upis studija na fakultetima,
visokim školama ili umjetničkim akademijama.
Prema vrsti nastavnog plana i programa postoji pet vrsta gimnazija.
Opća gimnazija podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih
predmeta, a od drugog razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnog plana i
i programa.
Pri upisu u gimnaziju učenici alternativno biraju izborni program etike ili vjeronauka
od prvog razreda. Uz etiku i vjeronauk učenik može izabrati predmete koje škole
nude sukladno svojim materijalnim i kadrovskim mogućnostima.
Prvi strani jezik je u pravilu nastavak učenja onog jezika koji su učenici učili u
osnovnoj školi, dok drugi strani jezik mogu uzeti i početnici.
Nastavni plan i program : Nastavni_plan_i_program
Hotelijersko-turistički tehničar
Školovanje hotelijersko-turističkog tehničara prilagođeno je zahtjevima
širokog raspona poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim
agencijama i drugim sličnim poduzećima turističke ponude.
Hotelijersko-turistički tehničar radi u mnogobrojnim poslovima na
različitim radnim mjestima:
– izrađuje i ostvaruje evidenciju i ekonomsku analizu turističkih
i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja
– obrađuje turističko tržište, obavlja akviziciju, kalkulativne proračune i
dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnim partnerima uz korištenje
stranih jezika i daktilografije
– koordinira rad službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela
– obavlja šalterske i recepcijske poslove te poslove u propagandno-
turističkoj djelatnosti
U obavljanju poslova hotelijersko – turistički tehničar koristi, uglavnom,
uredsku opremu.
Zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata
s turistima i poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu
psihofizičku spremnost i zdravlje.
Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati
razvijenu opću kulturu, smisao za ustrojstvo rada i biti komunikativni.
Nakon završene škole i položene državne mature moguć je nastavak obrazovanja
na strukovno srodnim i drugim visokim učilištima.
Nastavni plan i program: Nastavni_plan_i_program_HHT
Konobar (JMO)
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava uređaje i inventar
ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela i sl.
Budući da konobar sudjeluje u izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima,
mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.
Poznavanje robe i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine
osnovu školskog programa za stjecanje strukovnog znanja, a predmeti praktičnih
sadržaja čine osnovu za postizanje spretnosti i vještina u ugostiteljskom
posluživanju.
Ovo zanimanje je vrlo naporno zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a
najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro psihofizičko zdravlje i stabilnost.
Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost,
ljubaznost i ugodna vanjština.
Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Nastavni plan i program: Nastavni_plan_i_program_-_konobar_(JMO)
Slastičar
Osnovni poslovi slastičara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotavljanja jela i slastica slastičari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, sudjeluju u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela, odnosno slastica.
Uz slastičarske vještine, potrebna je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotike prehrane, te razvoj prije svega nacionalne hrvatske kuhinje kao i kuhinje drugih zemalja.
Slastičari rukuju mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima vrlo različite namjene.
Uz opću fizičku spretnost traži se snalažljivost, čistoća, urednost i odgovornost.
Djelatnici tih zanimanja mogu se zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a mogu voditi i obiteljski posao.
Nakon završene škole učeniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijer: smjer ugostiteljstvo, prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja te upis na više i visoke stručne škole (ukoliko učenik položi razredbeni ispit).
Nastavni plan i program: nastavni_plan_-_h2_slasticar__JMO_
Pomoćni konobar
Nastavni plan i program: Nastavni_plan_i_program_-_pomocni_konobar
Kuhar(JMO)
Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. Za uspješno
obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječe se dobra osnova strukovnog
znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.
Iako se obrazovanje kuhara zasniva prvenstveno na pripremanju jela, tijekom
školovanja osposobljavaju se i za ustrojavanje rada u kuhinji, naručivanje sirovina,
namirnica i poluproizvoda te pravilno skladištenje istih, rukovanje raznim kuhinjskim
strojevima, alatima i posuđem.
Kuhar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima, prehrambenoj industriji i
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Nastavni plan i program: Nastavni_plan_i_program_-__kuhar_(JMO)
Pomoćni kuhar
Nastavni plan i program: Nastavni_plan_i_program_-_pomocni_kuhar