Gimnazije su četverogodišnje općeobrazovne škole.
U gimnazijskim programima učenici stječu vrlo široka, općeobrazovna znanja koja
predstavljaju osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.
Gimnazija završava polaganjem državne mature, a učenik stječe srednju školsku
spremu koja mu omogućuje nastavak obrazovanja i upis studija na fakultetima,
visokim školama ili umjetničkim akademijama.
Prema vrsti nastavnog plana i programa postoji pet vrsta gimnazija.
Opća gimnazija podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih
predmeta, a od drugog razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnog plana i
i programa.
Pri upisu u gimnaziju učenici alternativno biraju izborni program etike ili vjeronauka
od prvog razreda. Uz etiku i vjeronauk učenik može izabrati predmete koje škole
nude sukladno svojim materijalnim i kadrovskim mogućnostima.
Prvi strani jezik je u pravilu nastavak učenja onog jezika koji su učenici učili u
osnovnoj školi, dok drugi strani jezik mogu uzeti i početnici.
Školovanje hotelijersko-turističkog tehničara prilagođeno je zahtjevima
širokog raspona poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim
agencijama i drugim sličnim poduzećima turističke ponude.
Hotelijersko-turistički tehničar radi u mnogobrojnim poslovima na
različitim radnim mjestima:
- izrađuje i ostvaruje evidenciju i ekonomsku analizu turističkih
i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja
- obrađuje turističko tržište, obavlja akviziciju, kalkulativne proračune i
dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnim partnerima uz korištenje
stranih jezika i daktilografije
- koordinira rad službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela
- obavlja šalterske i recepcijske poslove te poslove u propagandno-
turističkoj djelatnosti
U obavljanju poslova hotelijersko - turistički tehničar koristi, uglavnom,
uredsku opremu.
Zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata
s turistima i poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu
psihofizičku spremnost i zdravlje.
Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati
razvijenu opću kulturu, smisao za ustrojstvo rada i biti komunikativni.
Nakon završene škole i položene državne mature moguć je nastavak obrazovanja
na strukovno srodnim i drugim visokim učilištima.
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava uređaje i inventar
ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela i sl.
Budući da konobar sudjeluje u izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima,
mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.
Poznavanje robe i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine
osnovu školskog programa za stjecanje strukovnog znanja, a predmeti praktičnih
sadržaja čine osnovu za postizanje spretnosti i vještina u ugostiteljskom
posluživanju.
Ovo zanimanje je vrlo naporno zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a
najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro psihofizičko zdravlje i stabilnost.
Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost,
ljubaznost i ugodna vanjština.
Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Osnovni poslovi slastičara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotavljanja jela i slastica slastičari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, sudjeluju u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela, odnosno slastica.
Uz slastičarske vještine, potrebna je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotike prehrane, te razvoj prije svega nacionalne hrvatske kuhinje kao i kuhinje drugih zemalja.
Slastičari rukuju mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima vrlo različite namjene.
Uz opću fizičku spretnost traži se snalažljivost, čistoća, urednost i odgovornost.
Djelatnici tih zanimanja mogu se zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a mogu voditi i obiteljski posao.
Nakon završene škole učeniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijer: smjer ugostiteljstvo, prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja te upis na više i visoke strucne škole (ukoliko učenik položi razredbeni ispit).
Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. Za uspješno
obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječe se dobra osnova strukovnog
znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.
Iako se obrazovanje kuhara zasniva prvenstveno na pripremanju jela, tijekom
školovanja osposobljavaju se i za ustrojavanje rada u kuhinji, naručivanje sirovina,
namirnica i poluproizvoda te pravilno skladištenje istih, rukovanje raznim kuhinjskim
strojevima, alatima i posuđem.
Kuhar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima, prehrambenoj industriji i
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies). Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja stranica suglasni ste s primanjem kolačića!
Više informacija o osobnim podacima pročitajte u dokumentu Politika zaštite osobnih podataka.pdf