preskoči na sadržaj
 

Terenska nastava - Zagreb

U petak, 21. listopada 2016. godine, učenici 2., 3., i 4. razreda gimnazije bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. 
Posjetili su Muzej iluzija kako bi vizualizirali znanje o geometriji prostora i uz to se zabavili. Vodili su ih profesori Mario Duka i Maja Janković. 

 

Terenska nastava - Plitvička jezera 

Učenici 1. razreda konobara/kuhara i hotelijersko-turističkih tehničara su 17. listopada 2016. godine bili na terenskoj nastavi u Nacionalnome parku Plitvička jezera. 
Razgledavali su restoran Poljanu, hotele Plitvice i Jezero te su uz stručno vođenje obišli Nacionalni park Plitvička jezera. Vodili su ih nastavnici Marijana Furlan, Josipka Vuković i Ivica Vuković.

Ovom terenskom nastavom upoznali su turističku ponudu Plitvica te stekli praktična znanja koja će im biti korisna u budućem poslu. 

 

TERENSKA NASTAVA  ZAGREB - 11. listopada 2016.

            Učenici trećeg razreda opće gimnazije i trećeg razreda hotelijersko – turističkih tehničara bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Terenska nastava je realizirana u okviru nastavnih predmeta: politika i gospodarstva, povijest i geografija. Učenike su vodile nastavnice M. Furlan, Ž. Brozović i R. Babić.

            Po dolasku u Zagreb posjetili su Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Učenicima je održano predavanje o ulogama Predstavništva kao što su:

objasniti kako politike EU-a utječu na građane  Hrvatske
služiti kao izvor informacija vezanih uz EU za hrvatsku vladu te druga upravna tijela i dionike u Hrvatskoj
službama za tisak i medije u Hrvatskoj pružati informacije o razvoju događaja u donošenju politika EU-a
govoriti u ime Europske komisije kao njezin glas u Hrvatskoj
zvješćivati Komisiju u Bruxellesu o važnim političkim, gospodarskim i društvenim događanjima u Hrvatskoj...

Komisija ima predstavništva u svih 28 zemalja EU-a. Osim toga dobili su osnovne informacije o povijesti i razvoju Europske unije, institucijama Europske unije i mogućnostima koje Europska unija pruža svojim građanima (slobodno tržište, zapošljavanje, obrazovanje…).

            Svaki učenik je u Predstavništvu dobio poklon dobrodošlice, a za učenike koji su pokazali određeno znanje o Europskoj uniji uslijedile su i primjerene nagrade.

Nakon toga učenici su posjetili  Hrvatski sabor i po prvi puta imali  su priliku pobliže se upoznati s funkcioniranjem zakonodavne vlasti. U okviru posjeta Saboru učenici su obišli sve važnije prostorije kao što su Sabornica, dvorana nekadašnjeg Županijskog doma, soba za sastanke s državnim čelnicima i druge manje dvorane i saloni. Sve te velike, raskošne prostorije, kao i crveni tepih, ostavili su  poseban dojam na učenike. Vidjeli su portrete svih dosadašnjih predsjednika Sabora, a posebno zanimljivo bilo je vidjeti biste velikana Hrvatskog sabora i saznati koji je doprinos svaki od njih dao u povijesti saborovanja. Tijekom cijelog obilaska učenici su slušali o ulozi Sabora, njegovim ovlastima, ustrojstvu, radnim tijelima, sjednicama, povijesti saborske palače i drugim važnim ulogama Sabora.

                Učenici su posjetili i Arheološki muzej te uz stručno vodstvo obišli stalni postav Muzeja. Muzejski fundus sistematiziran je u odgovarajućim zbirkama. Pretpovijesna, Antička (grčki i rimski spomenici) i Srednjovjekovna zbirka slijede uobičajeni kronološki sustav. Muzej međutim posjeduje i Egipatsku zbirku, jedinu takve vrste u ovim prostorima, kao i Numizmatičku zbirku, jednu od najvećih takvih zbirki u Europi i svijetu. Premda je, gledano u cjelini, najveći dio spomeničke građe domaće provenijencije, iz krajeva koji pripadaju hrvatskom povijesnom prostoru, zagrebački Arheološki muzej, za razliku od drugih sličnih muzeja u Hrvatskoj, posjeduje i bogate zbirke i spomenike inozemnog podrijetla. Uz već spomenutu Egipatsku zbirku, kao i znatan dio materijala Numizmatičke zbirke, stranog je podrijetla i nekoliko značajnih kolekcija grčkog i rimskog spomeničkog materijala. Osobito treba istaknuti bogatu kolekciju oslikanih grčkih vaza južnoitalskog i grčkog podrijetla, zatim dragocjenu kolekciju kamenih spomenika italske provenijencije - skulptura, reljefa, natpisa i dr., a iznimnu pozornost privlače i glasoviti povoji Zagrebačke mumije, odnosno Zagrebačka lanena knjiga.

Posebnu pozornost učenika privukli su materijalni ostaci Japodske kulture, Vučedolska golubica i Zagrebačka mumija.  Obilaskom Muzeja ponovilo se i proširilo dosadašnje znanje povijesti i geografije koje je dio opće kulture, ali ujedno i nezaobilazan turistički resurs.

 

 

 Izlet u Split 25./26.4.2015.

 

Dio učenika iz 4. HTT-a, 2.i 4. gimnazije  s nastavnicama I. Perović Anušić i M. Furlan proveli su nezaboravan vikend u Splitu.

Polazak je bio u 25. 4. u 8:00 ispred SŠ Plitvička jezera. Prije dolaska u Split posjetili smo lokalitet antičke Salone koji se nalazi šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem Solinu. Salona je bila metropola rimske provincije Dalmacije. Na lokalitetu Salona smo vidjeli Manastirine, starokršćansku baziliku iz 5.st.. Zatim smo se uputili u Učenički dom u Splitu gdje smo poslije ručka išli u panoramsko razgledavanje grada. Posjetili smo Marjan, Dioklecijanovu palaču i rivu. Navečer smo izišli van, sljedeće jutro prošetali po rivi, popili kavu i uputili se kući. 

 

Terenska nasatava u Zagrebu 

Dana 28.04.2015 učenici 2KK i 2HTT razreda išli su na terensku nastavu u Zagreb. Vodili su ih profesori Marijana Furlan, Josipka Vuković i Ivica Vuković. Pošli su ujutro u 08:00  i u Zagreb stigli oko 10:30. Posjetili su tri hotela visoke kategorije: hotel Esplanade, hotel Westin i hotel Sheraton.

U hotelima smo mogli vidjeti različito uređene i opremljene sobe, velike dvorane za različita događanja. Najstariji od ta tri hotela je hotel Esplanade, čak iz 1925. godine. Hotel Westin ima najviše soba, najljepši pogled na grad Zagreb i najpoznatiju i najveću Kristalnu dvoranu. Hotel Sheraton je smješten u samom centru grada.

Nakon obilaska posjetili smo Zagrebačku katedralu, Trg sv. Marka i Trg bana Josipa Jelačića. Imali smo dogovoreni ručak u Ugostiteljskom učilištu i tamo smo usput razgledali njihove učionice i kabinete.

 

Terenska nastava u Zadru

22. travnja 2015., učenici 1. razreda kuhara i konobara

 

Učenici su uz stručnog vodiča razgledali Muzej antičkog stakla gdje su imali priliku uživo gledati kako puhači stakla izrađuju vaze i nakit. Nakon toga posjetili smo luksuzni SPA hotel Iadera austrijskog lanca hotela Falkensteiner. Ljubazno osoblje hotela provelo nas je kroz najatraktivnije prostorije objekta, uključujući raskošni wellness i hammam te restorane, kuhinju, sobe i apartmane.

 

Nastavnici:

Zvonka Prce

Marin Hrgota

Josip Laća

 

Terenska nastava Varaždin – Krapina

17. travnja 2015., učenici 1. razreda gimnazije te 4. htt

 

Učenici su uz stručnog vodiča kroz povijesni pregled i obilazak grada upoznali značaj i važnost Varaždina. Mogli su povezati naučeno gradivo iz Povijesti te uočiti poveznicu s kajkavskim narječjem u Hrvatskome jeziku.  Nakon toga su posjetili Entomološki muzej tj. muzej kukaca gdje su imali priliku posjetiti jedinstvenu zbirku kukaca kakvu do sada nisu imali priliku vidjeti. Osim tog shvatili su važnost raznolike turističke ponude za grad.   

Nakon toga smo u Krapini posjetili Muzej krapinskih neandertalaca.  Učenici su uz stručnoga vodiča lako povezivali gradivo Geografije s geološkom građom i prošlosti Zemlje. 

 

Nastavnice:

Željka Brozović

Renata Babić 

 

TERENSKA NASTAVA

Baraćeve špilje – Plitvička Jezera, utorak 17. ožujka 2015.

 

Sudjelovali su učenici 4. razreda gimnazije i 4.htt.

Uz stručno vodstvo obišli smo Baraćževe špilje. Sve nas se posebno dojmio trenutak kada se ugasi svjetlo i nastupi mrkli mrak, bilo je pomalo zastrašujuće. Saznali smo mnogo novih informacija ne samo o ovoj špilji nego i o špiljskim sustavima općenito. Imali smo priliku vidjeti i šišmiše te smo saznali kako se oni samo u filmovima zalijeću ljudima u kosu i da su potpuno dobroćudni. 

U povratku smo se zaustavili kod novoga spomen-obilježja poginuloj djeci u Grabovcu te kod spomenika Josipu Joviću.

Nastavnica: Renata Babić      

 

Terenska nastava – OZALJ – KARLOVAC

13. ožujka 2015. sudjelovali su učenici 2., 3. i 4. razred opće gimnazije

 

Učenici su u Ozlju prvo posjetili Stari grad Ozalj. To je primjer srednjovjekovnoga grada pomoću kojega su učenici povezali naučeno gradivo o životu u srednjem vijeku. Nakon toga su posjetili Munjaru, hidrocentralu Karlovca koja se nalazi u zgradi izgrađenoj 1908. godine. Ovim posjetom smo učenike potaknuli na razmišljanje o  važnosti korištenja  obnovljivih izvora energije.

Potom smo u Karlovcu tj. Turnju posjetili Muzej Domovinskog rata. Željeli smo kod učenika razvijati domoljublje. Učenici su nakon toga mogli objasniti zašto je Domovinski rat iskaz težnje hrvatskoga naroda za neovisnošću.  Tu na Turnju bila je prva crta obrane grada. Bilo je vrijedno pogledati muzejsku zbirku zbog: povijesne pouke i edukacije, očuvanja i predstavljanja četiri stoljeća duge vojne povijesti tog prostora, zbog prikaza života i rada te posebno zbog toga što je to jedina za sada muzejska zbirka takve vrste u Republici Hrvatskoj.   

 

Nastavnice:

Željka Brozović

Renata Babić 

 

Terenska nastava u Opatiji

Dana 18.03.2015. godine razredi IV. HTT i III. KK su išli na jednodnevan izlet u Opatiju. Učenike su vodili nastavnici M. Furlan, J. Vuković I Ž. Brozović.

Posjetili su Villu Angiolinu u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma gdje su imali priliku, osim stalnog postava muzeja, vidjeti izložbu kupaćih kostima kroz vrijeme, zatim su posjetili hotel Milenij s pet zvjezdica, te njegovu tvornicu čokolade (Choco svijet)  gdje su se svi učenici i profesori zasladili i kupili neke od njihovih slastica. Također su posjetili Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, te Ugostiteljsku školu u Opatiji. Prije odlaska kući prošetali su po parku  i šetnici Lungomare.U isto vrijeme su se zabavili i naučili nešto novo što će im koristiti u daljnjem školovanju, ali i u životu.

Terenska nastava – Knin

4. ožujka 2015., sudjelovali su učenici 2., 3. i 4. razreda opće gimnazije

 

Učenici su u Nuniću pokraj Kistanja posjetili centar za liječenje ovisnosti Sv. Ante Padovanski Mondo Nuovo. Upoznali se se s djelovanjem centra za liječenje ovisnosti, s prostorom u kojem liječeni ovisnici svakodnevno borave te njihovim svakodnevnim aktivnostima. Poslušali su i svjedočanstva liječenih ovisnika.

Učenici su se upoznali s tipom sela u Dalmatinskoj Zagori  te su mogli napraviti usporedbu s ličkim selima.

Upoznali su se s prometno-geografskim položajem Knina te velikim mogućnostima razvoja turizma u Kninu. Obišli su slap Krčić te Biskupiju pokraj Knina.

Nastavnici:

Stjepan Zeba, Andrea Aždajić, Snježana Smerdel, Ana Ivković, Renata Babić

 

Posjet gimnazijalaca sajmu knjiga Interliber i kazalištu Gavella

 

U četvrtak 13. studenoga svi razredi gimnazije posjetili su Zagreb povodom 38. Interlibera.
Pod vodstvom knjižničara Josipa Laće, profesorice Snježane Smerdel i profesorice Zvonke Prce te uz pratnju ekipe Novinarskog stapa uputili smo se točno u podne.
Nakon dugog šetanja kroz paviljone zaputili smo se na predstavu Zločin i Kazna u gradskom kazalištu Gavella s početkom u 19,30 sati.
Glumci su svojom briljantnom predstavom ostavili veliki dojam na naše učenike.   

Međunarodni dan kuhara - 20. listopada 2015.

U ponedjeljak 20. listopada obilježili smo Međunarodni dan kuhara. Tri razreda kuhara sa svojim mentorima (razrednicima) uz stručni nadzor učitelja kuharstva pripremali su po jedno jelo. Nakon toga uslijedio je jednosatni program u športskoj dvorani koji se sastojao od zabavnih i poučnih kulinarskih igara te predstavljanja  jela  koja su se natjecala za glavnu nagradu - zlatnu kuhaču. U igrama su sudjelovali učenici i profesori, a jela je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud sastavljen od triju profesora. Pobjedio je 2. razred kuhara i njihova mentorica profesorica Ana Udovičić sa svojim kolačem Udovičini polljupci.

 

Terenska nastava - PERUŠIĆ

Subota, 27. rujna 2014. za učenike 1. razreda opće gimnazije te 2. i 4. razreda htt-a

 

Odmah po dolasku u Perušić posjetili smo Pećinski park Grabovaču tj. Samogradsku pećinu. Pećina je od velike prirodne i kulturno-povijesne važnosti. Upoznali smo se brojnim krškim reljefnim oblicima kojim je ova pećina izuzetno bogata.

Nakon iscrpljujućeg obilaska Samograda i kratke pauze podijelili smo se u grupe. Učenici 1. razreda gimnazije i 2.htt u zanimljivoj radionici Mjerilo i mjerenje na kartama upoznali su se s različitim vrstama karata, naučili su dosta o topografskoj karti te mjerenju udaljenosti, visina i sl. na kartama. Nakon toga su imali radionicu Orijentacija u prirodi sa i bez pomagala, točnije imali su zanimljiv zadatak Potraga za blagom.

Istovremeno dok su oni bili zabavljeni sa svojim radionicama, učenici 4. razreda htt-a imali su Ekološku radionicu. Upoznali su se s odlikama krškog reljefa te bogatom florom i faunom prostora. Radionica je bila s naglaskom na probleme očuvanja krša.

 

Nastavnica: Renata Babić          ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U KORENICI (23.06. - 28.06.2014.)

24.06.2014.  
EKIPA: Nera, Iva, Alen, Mirko, Marko

U utorak, 24.06.2014, stručna ekipa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu otpočela je arheološka istraživanja na lokalitetu Gradina Korenička, koja je otprije poznata kao prapovijesna gradina. Pojam gradina u arheologiji se odnosi na visinska utvrđena naselja. Nakon terenskog pregleda, postavljena je sonda veličine 2 x 2 m na jednom od zaravnatih platoa na sjevernom dijelu gradine. Prilikom uklanjanja humusnog sloja unutar sonde, osim sitnih ulomaka prapovijesne keramike, pronađen je i mali kovani željezni čavao zasada nepoznate datacije. 

25.06.2014.  SRIJEDA            
 EKIPA: Nera, Iva, Stefanella, Tanja, Ana, Laura, Petra
U srijedu su stručnu ekipu ojačale učenice iz gimnazije (I/II razred). Popevši se na vrh Gradine Koreničke, djevojke su mogle naučiti ponešto o prapovijesti svoga kraja te o ljudima koji su u to doba naseljavali ove prostore. Također upoznate su s relevantnim terminima iz arheologije. Na putu prema prethodnog dana otvorenoj sondi učenice su naučene osnovama terenskog pregleda, te su i one zajedno sa stručnom ekipom tražile i prikupljale površinske nalaze prapovijesne keramike. Pregled se nastavio i na području gdje je ranije uočena veća koncentracija keramike. Prikupljeno je 5 vreća keramike, uglavnom velikih ulomaka japodskih posuda. Među nalazima ističe se ulomak bogato ukrašenog ruba posude velike zapremnine. Osim ulomaka prapovijesne keramike na lokalitetu je pronađen ulomak rimske tegule, odnosno crijepa. Taj je nalaz vrlo značajan jer dosad nije bilo spomena o rimskom naseljavanju Gradine Koreničke. Nakon prikupljanja ulomaka učenice su napravile preliminarnu obradu nalaza, tj. odvajale su i sortirale ulomke te pisale signature.

Cure su se tada upoznale i s arheološkim iskopavanjem – u sondi 1 uklanjale su pomoću sitnog alata humusni sloj i djelomično došle do sloja lomljenog kamenja. Tom prilikom djevojke su upoznate s pojmovima arheološke stratigrafije i načelima arheološkog iskopavanja, stratigrafskih jedinica, arheološkog te geološkog (zdravičnog) sloja. Također, cure su imale priliku dobiti uvid u arheološku dokumentaciju i važnost detaljnog dokumentiranja slojeva i nalaza unutar njih.
26.06.2014.  ČETVRTAK
 EKIPA: Nera, Iva, Stefanella, Tanja, Ana, Laura, Petra
U četvrtak je stručna ekipa povela učenice na Krst, prostrani brežuljak u Koreničkom polju, gdje je pomoću zračne fotografije otkrivena dosad nepoznata bastionska utvrda. Tom prilikom djevojke su upoznate sa srednjovjekovnom i novovjekovnom poviješću svoga kraja te nekim osnovnim pojmovima fortifikacijskog graditeljstva i principima gradnje bastionskih utvrda. S obzirom na vidljivost ostataka utvrde iznad površine zemlje, učenice su imale priliku naučiti se načinima arheološke fotodokumentacije uz pomoć mjernih oznaka i ploče. Također, cure su čule i o važnosti provođenja neinvazivnih arheoloških istraživanja poput zračne arheologije, upotrebe zračnih odnosno terestričkih skenera prilikom dokumentiranja te georadarskih istraživanja. Osim prikupljanja klasičnih arheoloških nalaza prilikom iskopavanja, kao što su umjetno izrađeni predmeti (keramičke posude, metalni alat, oružje i sl.), cure su mogle naučiti i o važnosti prikupljanja uzoraka poput ugljena, zemlje i životinjskih kostiju koje mogu u daljnjim analizama uputiti na točnije datacije lokaliteta  odnosno uvid u floru i faunu u trenutku formiranja arheoloških slojeva. Osim toga, objašnjeni su im pojmovi pokretnih i nepokretnih arheoloških nalaza.
Na Krstu su se djevojke imale priliku okušati u snimanju totalnom stanicom. Totalna stanica je instrument koji arheolozi koriste kao pomoć pri izradi plana terena (2D digitalni crteži), odnosno arheoloških slojeva u trenutku istraživanja, te za izradu 3D digitalnih modela lokaliteta.
27.06.2014. PETAK
 EKIPA: Nera, Iva, Stefanella, Tanja, Ana, Laura, Petra, Domagoj, Mathias, Mile
Arheološkim istraživanjima na Gradini Koreničkoj pridružili su se učenici Mathias, Mile i Leonardo, te kolega Domagoj, student arheologije u Zadru. Nakon ponovnog upoznavanja s načelima arheoloških istraživanja i povijesti koreničkog kraja, nastavljeno je istraživanje u sondi. Ispod humusnog sloja u kojem su nađeni ulomci prapovijesne keramike, sitnije životinjske kosti te grumeni ljepa (nabijene ili izgorene gline s kojom je oblagano pruće koje je činilo „zid“ prapovijesne kuće), naišlo se na sloj lomljenog živca.
Tokom dana u posjetu su stigli Šimo Pavlović, ravnatelj škole te Lidija Bakarić, viša kustosica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu zadužena za japodsku zbirku. Lidija Bakarić pobliže je upoznala učenike s Japodima i njihovom materijalnom kulturom. Također, učenici su mogli naučiti o raspoznavanju japodske keramike, problematici i položajima japodskih naselja i groblja te važnosti razgovora s lokalnim stanovništvom prilikom arheološkog rekognosciranja. Osim toga, objašnjeno im je funkcioniranje Arheološkog muzeja u Zagrebu, odnosno njegov ustroj i djelatnost, kako muzejska tako i izdavačka.
28.06.2014.  SUBOTA             
EKIPA: Lidija, Nera, Iva, Stefanella,  Ana, Laura, Petra, Domagoj,  Mathias, Mile, Leonardo
Nastavljena su iskopavanja na Gradini Koreničkoj. Dio učenica otputio se s Lidijom Bakarić u zaseok Kalemberi kako bi iz prve ruke stekle uvid u arheološko rekognosciranje odnosno razgovor s lokalnim stanovništvom.
Došavši do geološkog sloja kamena živca, arheološka sonda je dovršena. Nakon dokumentiranja, sonda je ponovo zatrpana te je prostor vraćen u prvobitno stanje čime je dovršeno ovogodišnje arheološko iskopavanje na Gradini Koreničkoj. Iako je samo iskopavanje gotovo, posao arheologa i ostalih stručnjaka tek slijedi. Nalazi pronađeni unutar sonde ili rekognosciranjem na prostoru Gradine Koreničke odlaze na pranje, signiranje i spajanje nakon čega slijedi statistička analiza materijala te njegova daljnja obrada koja bi trebala doprinijeti točnijem datiranju slojeva odnosno cijelog lokaliteta.
Ovim se putem cijela arheološka ekipa zahvaljuje svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove male arheološke radionice. Od učenika koji su nas oduševili svojim velikim interesom i razinom razumijevanja važnosti kulturne baštine, do profesora, ravnatelja i ostalih djelatnika škole, te drugih ustanova i susretljivih stanovnika bez kojih bi ova radionica bila teško ostvariva.
Ovim se putem cijela arheološka ekipa na čelu sa višim kustosom Sanjinom Mihelićem zahvaljuje svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove male arheološke radionice. Od učenika koji su nas oduševili svojim velikim interesom i razinom razumijevanja važnosti kulturne baštine, do profesora, ravnatelja i ostalih djelatnika škole, te drugih ustanova i susretljivih stanovnika bez kojih bi ova radionica bila teško ostvariva.

TERENSKA NASTAVA – KORENICA
Sudjelovali su učenici 3.htt razreda s nastavnicom R. Babić. Ova terenska nastava koja se odvijala na prostoru Korenice odrađena je u dva dana zbog lakše organizacije.
U četvrtak 10. svibnja posjetili smo Turističku zajednicu Općine Plitvička Jezera. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini Maja Šikić i Boris Luketić. Gosp. Šikić je u kratkim crtama učenicima uputila osnovne informacije o turističkoj zajednici. Nakon toga su učenici postavljali pripremljena pitanja. Bilo je zanimljivo jer su čuli dosta novih podataka koji se uostalom odnose i na njihovu struku.
Nakon toga zadržali smo se kod partizanskog spomenika koji se nalazi ispred zgrade općine. Zaključili smo kako je šteta što je spomenik djelomično uništen. Potom smo otišli do pošte te pogledali ploču iz Domovinskog rata koju je podigla 128. bojna iz Rijeke povodom oslobođenja Korenice u oslobodilačkoj akciji Oluja.
U subotu 12. svibnja u ranim jutarnjim satima uputili smo se na šumovito brdo Mrsinj. Nakon teškog uspona popeli smo se na 1097 m nadmorske visine kod ostataka srednjovjekovnoga Mrsinj Grada. Sve nas je očarao pogled koji se pruža s Mrsinja. Učenici su nakon kratkog odmora predstavili svoje zadaće o starim ličkim igrama. Neke od njih davno su pale u zaborav. Nakon odmora i okrjepe spustili smo se u podnožje Mrsinja te odigrali svima poznatu igru kamena s ramena.    
Nastavnica: Renata Babić 

TERENSKA NASTAVA

Krapina – Kumrovec

Polazak: subota 14. travnja 2012. u 8.30 sati ispred škole.

 

Sudionici (ukupno 31):

I. razred gimnazije (9 učenika)
II. razred gimnazije (7 učenika)
IV. razred htt-a (13 učenika)
Nastavnici: Ž. Brozović i R. Babić

 

Plan terenske nastave:

Odmah po dolasku u Krapinu uputili smo se na Hušnjakovo brdo te smo nakon kratke pauze posjetili Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo. Lokalitet Hušnjakovo u Krapini najpoznatije je svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka s najbogatijom i najraznolikijom fosilnom zbirkom. Muzejski postav sadrži geološku, paleontološku i arheološku zbirku, te predstavlja stijene i prezentira fosile Hrvatskog zagorja, razvoj života na Zemlji i razvoj čovjeka. Muzej nas je svojom modernom arhitekturom i multimedijskom prezentacijom sve ostavio bez daha. Učenici se se upoznali s destinacijama vrlo bogatom kulturno-povijesnim turizmom.  

 

Potom smo pošli put Kumrovca gdje smo posjetili Muzej Staro selo – Kumrovec. To je za sada jedini hrvatski muzej na otvorenom. Muzej dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora. Razgledali smo stalne izložbe obrta i običaja Hrvatskog zagorja na prijelazu 19. u 20. stoljeće smještenim u tradicijskim stambenim i gospodarskim objektima, npr. Život zadružne obitelji Broz, Kovački obrt, Kolarstvo, Tkanje, Zagorska svadba, Majstori u radionici i sl. Učenici su mogli napraviti usporedbu s ličkim i zagorskim seoskim načinom života i običaja.

 

Nakon toga smo napravili zasluženu pauzu u poznatom centru West Gate. 

        Povratak: u Korenici smo bili u 21.30 sati      

         

          Nastavnica:

          Renata Babić TERENSKA NASTAVA

Karlovac, ponedjeljak 04. travnja 2011. 
Polazak: krenuli smo u 8.00 sati ispred škole  
Sudionici - ukupno: 20  
• III. htt (18 učenika) 
• nastavnica: R. Babić, M. Furlan  
Troškovi: 
• Stari grad Dubovac: 5,00 kn (po učeniku) te 50,00 kn za vodstvo 
• troškove prijevoza osigurava škola   
Plan i ciljevi: 
OPĆENITO :  
• razvijanje kulturnih navika kod naših učenika 
• upoznavanje učenika s jedinstvenom muzejskom zbirkom  
• upoznavanje učenika sa svakodnevnim životom hrvatskih plemićkih obitelji     
• upoznavanje grada Karlovca  
KONKRETNO:  
• Odmah po dolasku u Karlovac od 09.30 do 10.30 sati posjetili smo Muzejsku zbirku naoružanja Domovinskog rata koja je smještena na Turnju ispred stare austrougarske vojarne. Vidjeli smo tek mali broj naoružanja, oko 20-ak eksponata kojim se služila Hrvatska vojska u Domovinskom ratu. Tu na Turnju bila je prva crta obrane grada. Bilo je vrijedno pogledati muzejsku zbirku zbog: povijesne pouke i edukacije, očuvanja i predstavljanja četiri stoljeća duge vojne povijesti tog prostora, zbog prikaza života i rada te posebno zbog toga što je to jedina za sada muzejska zbirka takve vrste u Republici Hrvatskoj.  
• Nakon toga u centru Karlovca smo napravili pauzu do 11.30 sati. Potom smo uz posjetili Stari grad Dubovac. Imali smo stručnog vodiča koji nam je rekao dosta informacija o samom Dubovcu, ali i gradu Karlovcu. Sa Starog grada pruža se cjelovit pogled na Karlovac. Gradom su u 15. i 16. st. gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski, a potom i  karlovački generali. Smješten je na prapovijesnom humku povrh Kupe, a u najvišoj kuli je izložba i vidikovac. S Dubovcem smo zaokružili dio o važnim hrvatskim plemićkim obiteljima. 
• Od 13.00 do 114.00 sati obišli smo karlovačku šesterokraku zvijezdu i najvažnije kulturno - povijesne znamenitosti kao npr. Glavni gradski trg – trg bana Josipa Jelačića, franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva, kužni pil i dr.  

Povratak: u Korenici smo bili u 16.05 sati 

Nastavnica: 
Renata Babić       

TERENSKA NASTAVA U ZAGREB
petak, 25.ožujka 2011.

Polazak: u 13.00 sati ispred škole

Sudionici: ukupno 31
•    2. htt (14 učenika)
•    4. htt (15 učenika)
•    Nastavnice: Marijana Furlan, Renata Babić  

Troškovi: prijevoz do Zagreba i natrag organizira škola, a učenici plaćaju ukupno 28,00 kn:  
•    8,00 kn/uč. za posjet Sajmu turizma
•    20,00 kn/uč. za galeriju

Cilj i zadaće:
    OPĆENITO :  
•    razvijanje kulturnih navika kod naših učenika
•    upoznavanje učenika s trendovima u turizmu
•    upoznavanje učenika s kulturnim institucijama
•    upoznavanje glavnog grada Republike Hrvatske
KONKRETNO:  
•    Po dolasku u Zagreb odmah smo od 15.30 do 17.30 sati posjetili CroTOUR, 4. međunarodni sajam turizma održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Svjetske turističke organizacije (WTO). Turizam je djelatnost koja se neminovno uklapa u trendove gospodarskog i društvenog života 21. stoljeća, temeljeći se na kvalitetnom korištenju slobodnog vremena i razvoju ekološke svijesti. Vodeća načela održivog razvoja turizma su ekonomski rast, zaštita prirodnih ekoloških sustava, očuvanje kulturnog naslijeđa, te njegovanje i uvažavanje kulturoloških različitosti.
Međunarodni sajam CroTOUR svojim izložbenim dijelom, aktualnim pratećim stručnim programom, kao i zabavnim sadržajima za široku publiku, važan je marketinški alat za prezentaciju i ponudu turističkih odredišta i usluga.
U istom terminu učenici su posjetili još tri tematski vezana sajma:
-    inGA - 3. međunarodni sajam hrane, pića i inovativne gastronomije
-    VINOVITA - 16. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo
-    HOTEL & GASTROTEH - 3. međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa  
 
Učenici su se upoznali s brojnim načinima primjene promidžbenih aktivnosti, te su mogli uzeti promotivne materijale i dobiti informacije od izlagača koje će im pomoći u izradi zadataka s terenske nastave.

•    Nakon Sajma turizma posjetili smo Galeriju Klovićevi dvori te od 18.00 do 19.30 sati pogledali iznimno zanimljivu izložbu Pompeji – život u sjeni Vezuva. Pompeji su antički grad obilježeni vulkanskom katastrofom tj. erupcijom Vezuva davne 79. godine. Grad je tada jednostavno nestao pod naslagama vulkanske prašine. Nakon sedamnaest stoljeća grad je izvirio i od tada milijuni posjetitelja hrle kako bi vidjeli taj fascinantni grad. Kako mi nismo u mogućnosti vidjeti grad uživo, odlučili smo djelić njegove slike, duha i ozračja doživjeti upravo na ovoj jedinstvenoj izložbi. Vidjeli smo kako su živjeli, stanovali, ukrašavali kuće, kako su se odijevali i uređivali, koje su kultove štovali, kako su trgovali i ljubovali. Izloženi su bili mnogi svakodnevni uporabni i kultni predmeti, raskošan nakit, kovanice, freske, mozaici, kamene i brončane skulpture. Mogli smo vidjeti i brojne rekonstrukcije kuća i vila s vrtovima. Posebno zanimljivi izlošci bile su okamenjene zgrčene siluete koje je u kretanju zadesila tragedija.      

Povratak: u Korenici smo bili u 23.00 sata  

DAN PLANETA ZEMLJE
Od 1969. godine Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja svijeta. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.   
Očuvanje prirode i prirodnih resursa je osnova za razvoj daljnjeg života na zemlji, počevši od hrane, pića, lijekova i goriva pa sve do građevnih materijala. Ekološki sustavi naše planete nas opskrbljuju mnogim nezamjenjivim izvorima i uslugama: kao što su zrak i čista voda, tlo, oprašivanje, regulacija klime itd. Zbog ljudskih aktivnosti trenutačna brzina izumiranja vrsta je 1000 puta veća od prirodne. Život na zemlji ovisi o vrstama,ekološkim sustavima i prirodnim resursima.
Danas kada se cijeli Svijet suočava s globalnom krizom izumiranja koja prijeti ne samo prirodnom okruženju nego i ljudskoj populaciji vrlo je važno kontinuirano ukazivati na važnost zaštite prirode i svih njezinih sastavnica.
Zbog toga je naša Estetsko-ekološka sekcija s nastavnicom R. Babić odlučila na skroman način obilježiti ovaj vrlo značajan datum. Ispred naše škole posadili su cvijeće. Učenici su rado sudjelovali te su predložili da se ovakve akcije provode češće.  Kumrovec - Krapina
Na terenskoj nastavi iz predmeta povijest umjetnosti i likovna umjetnost posjetili smo Muzej Staro selo – Kumrovec. To je za sada jedini hrvatski muzej na otvorenom. Muzej dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora. Razgledali smo stalne izložbe obrta i običaja Hrvatskog zagorja na prijelazu 19. u 20. stoljeće smještenim u tradicijskim stambenim i gospodarskim objektima, npr. Život zadružne obitelji Broz, Kovački obrt, Kolarstvo, Tkanje, Zagorska svadba, Majstori u radionici i sl.  
Nakon toga smo posjetili Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo. Lokalitet Hušnjakovo u Krapini najpoznatije je svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka s najbogatijom i najraznolikijom fosilnom zbirkom. Muzejski postav sadrži geološku, paleontološku i arheološku zbirku, te predstavlja stijene i prezentira fosile Hrvatskog zagorja, razvoj života na Zemlji i razvoj čovjeka. Muzej nas je svojom modernom arhitekturom i multimedijskom prezentacijom sve ostavio bez daha.   
Nakon toga smo napravili zasluženu pauzu u poznatom centru West Gate.


Karlovac - Brinje
U Brinju smo uz stručno vodstvo posjetili plemićki grad Sokolac. To je grad nekada moćnih hrvatskih knezova Krčkih, unutar kojeg je jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih prostora u Hrvatskoj. Ispod njegovih zidina razvilo se naselje Brinje. Stoga nam je iz zavičajne povijesti bilo od iznimne važnosti upoznati jedno takvo povijesno mjesto.
Nakon toga nastavili smo put Karlovca gdje smo nakon kratke pauze također uz stručno vodstvo posjetili Stari grad Dubovac. Sa Starog grada pruža se cjelovit pogled na Karlovac. Gradom su u 15. i 16. st. gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski, a potom i  karlovački generali. Smješten je na prapovijesnom humku povrh Kupe, a u najvišoj kuli je izložba i vidikovac. S Dubovcem smo zaokružili dio o važnim hrvatskim plemićkim obiteljima.
Nakon toga bili smo gosti osnovne škole na Turnju. Ravnatelj, nastavnici i učenici pripremili su malo osvježenje za nas. U školi nam se obratio ravnatelj, a potom smo pogledali kratku izložbu fotografija o Turnju i školi kroz Domovinski rat koju su samo za nas pripremili učenici škole.
Potom smo posjetili Muzej Domovinskog rata tj. eksponate iz Domovinskog rata. O samom mjestu Turnju kao i o Muzeju nešto više rekao nam nastavnik povijesti iz osnovne škole u Turnju.
Nakon toga obišli smo karlovačku šesterokraku zvijezdu i najvažnije kulturno - povijesne znamenitosti, a potom u čitaonici za mlade pogledali dokumentarni film o Turnju u Domovinskom ratu. Film je trajao 30 minuta i prilagođen je za učenike osnovnih i srednjih škola.


Gospić, 09. ožujka 2010.
Treći razred HTT-a posjetio je s nastavnicom R. Babić Državni arhiv u Gospiću. Većina učenika nikada nije imala priliku posjetiti arhiv, pa su bili ugodno iznenađeni jer su saznali brojne informacije o djelovanju arhiva. Imali su brojna pitanja, a neki su čak zaključili kako bi  se možda kada završe školovanje u arhivu mogli i zaposliti.
To je  područni državni arhiv koji djeluje na području Ličko-senjske županije, osim gradova Senja i Novalje, ali i na području Zadarske županije, za područje općine Gračac i naselja Srb.
Arhiv obavlja arhivsku službu u odnosu na arhivsko i registraturno gradivo državnih tijela, pravnih osoba s javnim ovlastima i javnih službi koje djeluju na ovom području, ali i istaknutih obitelji i pojedinaca koji su svojim radom obilježili povijest ovog kraja. Riječ je o gradivu regionalnih upravnih i sudskih tijela, škola, tvornica i kulturnih ustanova koje su stvarale gradivo lokalnog i širega značaja, te razno drugo gradivo koje predstavlja vrijedan izvor za proučavanje političke, gospodarske i kulturne povijesti ovog područja.
U Arhivu se čuva vrijedno i zanimljivo gradivo pretežito iz novije povijesti Like. Vrijedno je spomenuti fondove iz područja uprave i pravosuđa koji omogućuju istraživanje razvoja upravnih i pravosudnih institucija ovog kraja kao i prosvjetne fondove koji govore o bogatoj povijesti školstva na području Like.
O demografskim kretanjima, onomastici i razvoju matičnih ureda ali i mogućnosti proučavanja obiteljskih genealogija rječito govori vrijedna zbirka matičnih knjiga od kojih najstarija potječe iz prve polovice 19. stoljeća.  
Nakon arhiva posjetili smo Muzej Like Gospić. Bilo je izuzetno zanio Dok smo mi u sklopu zavičajne povijesti bili u arhivu i muzeju naše vrijedne prijateljice IV. razreda HTT-a zajedno s nastavnicom J. Starčević predstavljali su našu školu naSajmu poslova. Osim njih na sajmu su nas predstavljali prvi razredi konobara i kuhara s nastavnicima M. Špoljarićem i I. Vukovićem. Za sve sudionike sajma pripremili su odličnu zakusku.
Cilj sajma je omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje na tržištu rada te tako pridonijeti dostupnosti i izmjeni informacija među relevantnim čimbenicima. Htjelo se povezati sve subjekte koji se bave zapošljavanjem i izgradnjom karijere i time omogućiti kvalitetniju komunikaciju. Sajam je namijenjen poslodavcima, nezaposlenim osobama, ustanovama za obrazovanje, studentima i učenicima te svima ostalima koji sudjeluju u razvoju regionalnog gospodarstva.  Kada smo završili posjet arhivu i muzeju pridružili smo se ostalima na sajmu. Tu smo između ostaloga mogli razgovarati s poslodavcima, saznati koja znanja i vještine poslodavci traže, dobiti informacije o mogućnostima obrazovanja i stipendiranja, kako otvoriti vlastiti obrt, razmijeniti iskustva i sl.

Hotelijersko-turistički tehničari u posjetu Zagrebu
Drugi azred htt-a u vremenu od 10.30 do 12.00 sati posjetio je s nastavnicom Furlan hotel Esplanadu kao sastavni dio predmeta Organizacija poslovanja poduzeća. To je jedan od najprestižnijih hrvatskih hotela s pet zvjezdica koji smo imati priliku pogledati pod stručnim vodstvom hotela. Mogli smo pitati sve što nas je zanimalo o hotelu (ustroj, organizacija, sadržaji koje hotel nudi, funkcioniranje, osoblje i sl.). Ovo je svakako bilo jedno novo, lijepo i korisno iskustvo za sve učenike. 
 Četvrti razred htt-a u vremenu od 11.00 do 12.30 sati s nastavnicom Babić posjetio je Galeriju Klovićevi dvori gdje se održavala izložba jednog od naših najznačajnijih slikara Vlahe Bukovca. To je izložba stotinjak reprezentativnih djela jednog od najvećih hrvatskih slikara moderne umjetnosti, čiji opus, ali i kulturno i umjetničko djelovanje nadilazi granice naše zemlje. Izložba je izuzetno vrijedna, jer nam je pomogla u boljem razumijevanju gradiva iz predmeta Povijest umjetnosti i kulturno-povijesna baština.
Nakon posjete hotelu i galeriji, učenici IV. razreda bili su slobodni, a učenici II. razreda zajedno s nastavnicama od 12.30 do 14.00 sati upoznali su se detaljnije s gradom Zagrebom tj. s njegovom prostornom strukturom (dio koji je izuzetno vrijedan iz nastavnog predmeta geografija jer je planom i programom predviđena obrada gradskih naselja i njihovih struktura) i najvažnijim kulturno-povijesnim znamenitostima (kula Lotršćak, gotička crkva sv. Marka, neoklasicistička zgrada Sabora, barokni Banski dvori, Kamenita vrata, katedrala sv. Katarine, Trg bana Josipa Jelačića i sl.) što je za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara od iznimne važnosti. Kasnije u šetnji gradom naišli smo na aktiviste za prava životinja. Svima nam je bilo zanimljivo jer u Korenici to svakako nemamo priliku vidjeti.     
 U 15.00 krenuli smo iz centra Zagreba prema Muzeju suvremene umjetnosti gdje smo se zadržali do 17.00 sati. Prije samo obilaska muzeja, nastavnice su nam na kratko dozvolile da odemo u obližnji Avenue Mall čemu su se posebno obradovale šopingholičarke.  Nakon toga učenici su imali priliku vidjeti novu suvremenu nedavno obnovljenu zgradu muzeja. Tu smo posebno pogledali Audio-vizualni i Eksperimentalno-istraživački odjel te Zbirku filma i videa i Zbirku medijske umjetnosti, ali i stalni postav muzeja. Putem ove izložbe učenici su spojili teoriju Povijesti umjetnosti i kulturno-povijesne baštine s konkretnim praktičnim dijelom.Tehnički muzej , Galerija Klovićevi
Subota, 3. listopada 2009
Posjetili smo Tehnički muzej uključujući ove odjele: Transformacija energije, Prometna sredstva (kopneni, vodeni i zračni promet), Astronautika i planetarij, Geologija – rudarstvo – nafta s modelom rudnika u prirodnoj veličini. Posjet ovim odjelima učenicima svih razreda izuzetno je važan iz nastavnog predmeta geografija. Nakon toga napravili smo pauzu za ručak i prošetali  Zagrebom.  U 16.00 sati posjetili smo Galeriju Klovićevi dvori gdje traje izložba Slavonija, Baranja i Srijem – vrela europske civilizacije.  Izložba je jedinstvena jer na jednom mjestu prikazuje nekoliko povijesnih razdoblja.

Jesen u Lici
Nedjelja, 4. listopada 2009.
Posjetili smo 9. neznačajniju manifestaciju u Ličko-senjskoj županiji prepoznatljivog imena "Jesen u Lici". O značaju manifestacije govori i činjenica da  svake godine privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja, čime postaje nezaobilazno odredište za ljubitelje Like. Ove godine se okupio  veliki broj izlagača ne samo iz Like nego i susjednih županija i države te poprima obilježje međunarodne manifestacije.

Kumrovec - Krapina
Na terenskoj nastavi iz predmeta povijest umjetnosti i likovna umjetnost posjetili smo Muzej Staro selo – Kumrovec. To je za sada jedini hrvatski muzej na otvorenom. Muzej dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora. Razgledali smo stalne izložbe obrta i običaja Hrvatskog zagorja na prijelazu 19. u 20. stoljeće smještenim u tradicijskim stambenim i gospodarskim objektima, npr. Život zadružne obitelji Broz, Kovački obrt, Kolarstvo, Tkanje, Zagorska svadba, Majstori u radionici i sl.  
Nakon toga smo posjetili Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo. Lokalitet Hušnjakovo u Krapini najpoznatije je svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka s najbogatijom i najraznolikijom fosilnom zbirkom. Muzejski postav sadrži geološku, paleontološku i arheološku zbirku, te predstavlja stijene i prezentira fosile Hrvatskog zagorja, razvoj života na Zemlji i razvoj čovjeka. Muzej nas je svojom modernom arhitekturom i multimedijskom prezentacijom sve ostavio bez daha.   

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies).  Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja stranica suglasni ste s primanjem kolačića!

Više informacija o osobnim podacima pročitajte u dokumentu Politika zaštite osobnih podataka.pdf


 

Telefonski broj škole 01/8000-599

email:

ured@ss-plitvickajezera.skole.hr

admin@ss-plitvickajezera.skole.hr

ucenicki.korenica@skole.hr

 


Oglasna ploča

TražilicaPitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju